- Μην περιμένεις να ασχοληθείς με το που θα αφήσεις το σκύλο σου την τελευταία στιγμή.
- Χρειάζεσαι τόσο χρόνο για να προγραμματίσεις την διαμονή του μακριά από το σπίτι, όσον ακριβώς χρειάζεσαι για να προγραμματίσεις την δική σου.
- Αν είναι ξενοδοχείο πάρε «συστάσεις» από άλλους που έχουν αφήσει ήδη το σκυλάκι τους εκεί.
- Τσέκαρε αν μπορείς τον χώρο. Μην τον δίνεις στα «τυφλά».
- Μην δίνεις ποτέ τον σκύλο σου σε πρόσωπα που δεν σου επιτρέπουν να δεις τον χώρο τους.
- Είναι σημαντικό να ξέρεις αν ο σκύλος σου θα είναι «μόνος» του ή με παρέα, πως θα είναι το κλουβί του, πόσο προσωπικό χρόνο του αφιερώνουν και πόσο οι άνθρωποι που τον προσέχουν είναι «ειδικοί» στην φύλαξη ή περιστασιακοί.
- Στείλε μια εβδομάδα πριν ταξιδέψεις και για ένα μόνο βράδυ τον σκύλο σου στο ξενοδοχείο που διάλεξες. Θα προσαρμοστεί αρχικά και εσύ θα δεις αν αντιδρά σωστά όταν σου τον επιστρέψουν. Σωστή αντίδραση σημαίνει καλή μεταχείριση.
- Δώσε το τηλέφωνο του κτηνίατρου που παρακολουθεί τον σκύλο σου στο ξενοδοχείο σου και ανέλαβε την χρέωση αν χρειαστεί. Μόνο ο «δικός» του γιατρός ξέρει τον σκύλο σου και μπορεί να τον βοηθήσει αν χρειαστεί.
- Πάντα να έχεις στο μυαλό σου ότι ο τετράποδος φίλος σου έχει την δική του προσωπικότητα και διαγωγή. Για παράδειγμα μερικοί σκύλοι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους. Άλλοι προτιμούν την ανθρώπινη συντροφιά και άλλοι την σκυλοπαρέα. Ένας σκύλος που πρέπει να τρέχει καθημερινά χρειάζεται πανσιόν με μεγάλο εξωτερικό χώρο για άσκηση.
- Δείξε στον dog sitter τα αγαπημένα παιχνίδια του σκύλου σου. Κάνε μια μικρή βαλίτσα με τον εξοπλισμό του αν χρειάζεται.
- Αν είναι επιθετικός αυτός που θα αναλάβει την φύλαξή του πρέπει να το ξέρει από την αρχή και όχι να το καταλάβει την τελευταία στιγμή.
- Το να ρωτάς για τις λεπτομέρειες που σε ενδιαφέρουν σε ένα ξενοδοχείο ζώων είναι καλύτερο από το να υποθέτεις.