Από την trend forecaster Αthena Matisse
ILLUSTRATION: @athenamatisse
Η εκπαίδευση αλλάζει ραγδαία. Στον σημερινό κόσμο που κινείται γρήγορα, ένα μοντέλο όπου αποφοιτούμε σαν νέοι προετοιμασμένοι για μια δια βίου καριέρα απλά δεν ισχύει πλέον.
Η τεχνολογία αναδιαμορφώνει την πραγματικότητα- σε έναν κόσμο όπου η συνεχής εκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι αναγκαιότητα – και η εκπαίδευση μεταμορφώνεται για να καλύψει αυτούς τους τομείς. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η διαδικτυακή μάθηση και οι πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα (AR/VR) διαδραματίζουν ήδη έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο. Όλοι θα ενσωματωθούν περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο μελετάμε και μαθαίνουμε, την επόμενη δεκαετία.
Αυτές θα είναι οι κυρίαρχες τάσεις στην εκπαίδευση και την εκπαιδευτική τεχνολογία (EdTech) έως το 2035. Μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά, αλλά η κατανόησή τους τώρα πιθανότατα θα μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για ένα μέλλον, που χάρη στην τεχνολογία, θα μοιάζει πολύ διαφορετικό από σήμερα.
1.Καθηλωτικά εικονικά περιβάλλοντα μάθησης
Μέχρι το 2035, η διάκριση μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου θα είναι όλο και πιο θολή, και αυτό ισχύει τόσο στην εκπαίδευση όσο οπουδήποτε αλλού. Ενώ είμαι βέβαιη, ότι πολλά παιδιά και έφηβοι θα εξακολουθούν να φοιτούν σε σχολεία, θα δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν μπορούν, καθώς και για ενήλικες και δια βίου μαθητές.
Η τεχνολογία VR και AR θα είναι πολύ πιο προσιτή από ό,τι είναι σήμερα, με ελαφριές και οικονομικές συσκευές, που θα διευκολύνουν τον καθένα να αλληλοεπιδρά με καθηγητές και συμμαθητές σαν να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο. Ιδιαίτερα καθηλωτικές εικονικές αίθουσες διδασκαλίας και πανεπιστημιουπόλεις, σημαίνει ότι μπορούμε να συμμετέχουμε σε εξελιγμένες προσομοιώσεις, να συμμετέχουμε σε πολύπλοκα επιστημονικά πειράματα ή να εξερευνούμε αρχαίους πολιτισμούς από πρώτο χέρι.
Η ωρίμανση των τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα, θα εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όσους δεν έχουν την τύχη να ζήσουν σε περιοχές με καλά σχολεία και κολέγια. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση να το εξισορροπήσουν με ανησυχίες όπως η αυξημένη κοινωνική απομόνωση και ο αντίκτυπος του παρατεταμένου χρόνου οθόνης στα αναπτυσσόμενα μυαλά.
2.Προσαρμοστική μάθηση με γνώμονα το AI
Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει την εκπαίδευση (και οτιδήποτε άλλο) με πολλούς τρόπους, αλλά τα επόμενα δέκα χρόνια, ένα από τα πιο βαθιά αποτελέσματα θα είναι η άνοδος της εξατομικευμένης μάθησης. Καθώς ο αριθμός των μαθητών τόσο στις παραδοσιακές τάξεις (ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο) όσο και στα διαδικτυακά περιβάλλοντα αυξάνεται, οι δάσκαλοι θα έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που αξιολογούν με ακρίβεια τις ικανότητες και διαφοροποιούν τα στυλ μάθησης για τη δημιουργία υπερ-προσωποποιημένων προγραμμάτων σπουδών προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των ατόμων.
Οι σημερινές πλατφόρμες διδασκαλίας τεχνητής νοημοσύνης θα εξελιχθούν σε ευέλικτους μέντορες τεχνητής νοημοσύνης, ικανούς να κατανοούν ψυχολογικές καταστάσεις και πρότυπα συμπεριφοράς για να καθορίσουν τις καλύτερες στρατηγικές διδασκαλίας και ακόμη και να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και ενθάρρυνση. Οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε γνώσεις που προέρχονται από βιομετρικά δεδομένα για να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν την καλύτερη ώρα για μάθηση και πότε πρέπει να ξεκουραστούν. Η προσαρμοστική παιχνιδοποίηση θα προκαλέσει τους μαθητές να βελτιώσουν τον εαυτό τους εμπλέκοντάς τους δυναμικά και αξιολογώντας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ίσως θέτοντας ένα τέλος στη ρουτίνα που προκαλεί άγχος στο να στριμώχνονται για εξετάσεις στο τέλος του τριμήνου.
Η εξατομίκευση σε αυτό το επίπεδο έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να μάθουμε καλύτερα και να επιτύχουμε καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, θα υπάρξουν επίσης μεγάλες προκλήσεις σχετικά με το απόρρητο και ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των ανθρώπινων δασκάλων, καθώς βρίσκουν ότι ο ρόλος τους μεταβαίνει από τους παρόχους πληροφοριών, σε διευκολυντές μάθησης. Τα μεροληπτικά δεδομένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακριβή αξιολόγηση των μαθητών και πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην παραβλέπεται η σημασία της ανθρώπινης επίβλεψης και καθοδήγησης.
3.Νευροτεχνολογία και επιταχυνόμενη μάθηση – Hacking του ανθρώπινου εγκεφάλου για καλύτερη μάθηση
Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται πολύ επιστημονική φαντασία. Έτσι, οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) αναπτύσσονται σήμερα – το πιο διάσημο παράδειγμα είναι τα πειράματα Neuralink του Elon Musk. Μην ανησυχείτε. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί όλοι να εμφυτεύσουμε τσιπ στο κεφάλι μας για να ωφεληθούμε καθώς οι μη επεμβατικές μορφές BCI έχουν επίσης αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Οι περιπτώσεις πρώτης χρήσης στην εκπαίδευση είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τη βοήθεια μαθητών με αναπηρίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ελέγχουν συσκευές με σκέψεις. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν και να συμμετέχουν σε μαθησιακές δραστηριότητες.
Μέσα σε δέκα χρόνια, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών μάθησης του εγκεφάλου, επιταχύνοντας ενδεχομένως την ικανότητά μας να καταναλώνουμε, να διατηρούμε και να ανακαλούμε πληροφορίες. Παρακολουθώντας την ηλεκτρική ανάδραση που παράγεται από τον εγκέφαλο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να βελτιστοποιήσουμε την ικανότητά μας να μαθαίνουμε πληροφορίες και ακόμη και να αναπτύσσουμε δεξιότητες όπως το παιχνίδι ενός μουσικού οργάνου.
Θα είναι πραγματικά mainstream μέσα σε δέκα χρόνια; Λοιπόν, πολλά εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται σήμερα. Και εξίσου σημαντικό, θα καταλήξει στο πώς η κοινωνία είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ηθικές συνέπειες και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της ανάπτυξης τεχνολογίας που μπορεί να διαβάσει κυριολεκτικά τις σκέψεις μας!
4. Δουλειά για μια ζωή
Η έννοια της «δουλειά για τη ζωή» μπορεί να φαινόταν φυσιολογική στη γενιά των γονιών μας, αλλά σήμερα είναι ξεπερασμένη. Οι μαθητές που θα αποφοιτήσουν σε δέκα χρόνια από τώρα, δεν θα έχουν καμία ψευδαίσθηση ότι είναι εξοπλισμένοι με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που θα χρειαστούν για μια δια βίου καριέρα. Ο επιταχυνόμενος ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα καταστήσει απαραίτητο για όσους επιθυμούν ανταποδοτικές σταδιοδρομίες να προσαρμοστούν σε νέα μοντέλα συνεχούς εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά συστήματα θα προσαρμοστούν για να υποστηρίξουν το εγχείρημα, προσφέροντας περισσότερα μαθήματα που θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση στην εργασία και ευκαιρίες για αναβάθμιση δεξιοτήτων.
Είναι ήδη φυσιολογικό για μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon να προσφέρουν προγράμματα μαθητείας σε επίπεδο πτυχίου, και αυτό θα γίνει πιο συνηθισμένο καθώς οι εργοδότες επιδιώκουν να αναπτύξουν εργατικό δυναμικό εξοπλισμένο με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Οι ευκαιρίες θα περιλαμβάνουν διαδικτυακή μάθηση, σπονδυλωτή μάθηση και τον τύπο της καθηλωτικής εικονικής μάθησης που συζητείται αλλού σε αυτό το άρθρο. Η μικρο-μάθηση και η νανο-μάθηση θα προσφέρουν εκπαίδευση σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, ικανά να αναπτυχθούν σε βάση «ακριβώς την ώρα» για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των βιομηχανιών και των επαγγελμάτων. Για να το καλύψουν αυτό, οι πάροχοι εκπαίδευσης θα προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες, επιτρέποντάς μας να κινούμαστε μέσα και έξω από το σχολείο, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες. Ενώ θα υπάρχει πάντα ανάγκη για εκπαίδευση STEM, με τους υπολογιστές να γίνονται όλο και πιο ικανοί σε τεχνικές εργασίες, περισσότερη μάθηση θα επικεντρώνεται σε ανθρωποκεντρικές «μαλακές» δεξιότητες που θα αυξήσουν τις πιθανότητές μας να παραμείνουμε σχετικοί στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού.
5.Η Online εκπαίδευση “κερδίζει” έδαφος
Σύμφωνα με την Research and Markets, το τοπίο της διαδικτυακής εκπαίδευσης πρόκειται να γίνει βιομηχανία 319 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025.
Τα τρία κύρια πλεονεκτήματα της διαδικτυακής μάθησης σε σύγκριση με την εκτός σύνδεσης είναι: το κόστος, η ευκολία και η κλίμακα.
Και η κλίμακα – η ικανότητα ενός απίστευτου εκπαιδευτικού να προσεγγίζει απεριόριστο αριθμό μαθητών – έχει επίσης τεράστιες δυνατότητες για την αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης
Όμως, όπως συμβαίνει συχνά στον χώρο της εκπαίδευσης, το κόστος μπορεί να καταλήξει να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας.
Είναι πολύ φθηνότερο να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό μάθημα από το να εγγραφείτε σε ένα παραδοσιακό τετραετές κολέγιο.
Επίσης, τα ποσοστά ικανοποίησης για άτομα που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα είναι υψηλά.
Στην πραγματικότητα, η Έκθεση τάσεων της Online Education Trends του BestColleges.com αναφέρει ότι το 94% των μαθητών που παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα είναι ικανοποιημένοι με την εμπειρία.
6. ‘Ενας “ηλικιωμένος” κόσμος.
Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο – και εργάζονται επίσης περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να υποστηρίξουν τη δια βίου μάθηση για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους ή να στραφούν στη σταδιοδρομία αργότερα στη ζωή τους.
Αναμένεται μεγαλύτερη ζήτηση για ευέλικτα, αρθρωτά μονοπάτια μάθησης που ταιριάζουν σε ενήλικες εκπαιδευόμενους και επαγγελματίες.
7.Διαταραχή της αγοράς εργασίας
Ο αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνουν τις αγορές εργασίας σε όλο τον κόσμο. Τα πανεπιστήμια θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ανανέωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, προσφέροντας πιο πρακτικά προγράμματα προσανατολισμένα στην καριέρα, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε πραγματικό χρόνο.
8.Αναντιστοιχία δεξιοτήτων
Ένα αυξανόμενο χάσμα αναδύεται μεταξύ αυτού που χρειάζονται οι εργοδότες και αυτού που προσφέρουν οι απόφοιτοι. Τα ιδρύματα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τη βιομηχανία για να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο του προγράμματος παραμένει σχετικό – και ότι οι μαθητές αποφοιτούν με προσαρμόσιμες, έτοιμες για το μέλλον δεξιότητες.
9.Ταχεία Αστικοποίηση
Περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν στις πόλεις για δουλειά και εκπαίδευση. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικά, τα πανεπιστήμια πρέπει να προσφέρουν ευέλικτα μοντέλα παράδοσης, όπως υβριδικά και διαδικτυακά προγράμματα, που ανταποκρίνονται στους φοιτητές όπου βρίσκονται.
10.Αυστηρότερες Μεταναστευτικές Πολιτικές
Οι αυστηρότεροι κανονισμοί – ιδιαίτερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος – επηρεάζουν την παγκόσμια κινητικότητα των φοιτητών. Τα ιδρύματα πρέπει να κάνουν τη διεθνή διαδικασία υποβολής αιτήσεων πιο διαφανή, υποστηριζόμενη και φιλική προς τους φοιτητές για να παραμείνουν ελκυστικά.
11.Μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος
Οι αναδυόμενες οικονομίες γίνονται μοχλοί ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι αγορές θα επηρεάσουν την παγκόσμια ζήτηση για τριτοβάθμια εκπαίδευση – και απαιτούν νέες στρατηγικές για την πρόσληψη φοιτητών και την παράδοση προγραμμάτων.
12.Ανισορροπία χωρητικότητας
Ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ζήτηση από νεότερους φοιτητικούς πληθυσμούς, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν συχνά πλεονάζουσα ικανότητα. Αυτό ανοίγει ευκαιρίες για διακρατικές εκπαιδευτικές συμπράξεις και διασυνοριακές στρατηγικές εγγραφής.
13.Προϋπολογιστικές πιέσεις
Με τη δημόσια χρηματοδότηση υπό πίεση, τα πανεπιστήμια αναμένεται να παράγουν περισσότερο δικό τους εισόδημα. Αυτό αυξάνει την πίεση να αυξηθούν οι εγγραφές, να καινοτομήσουμε ακαδημαϊκά και να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά.
14. TI ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
Μέχρι το 2030, οι εγγραφές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 120 εκατομμύρια φοιτητές, με περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια να είναι διεθνώς κινητά.
ENGLISH TEXT
Education is changing rapidly. In today’s fast-moving world, a model where we graduate in our youth prepared for a lifelong career is simply no longer valid.
Technology is reshaping the world into one where ongoing training, upskilling and reskilling are a necessity – and education is transforming to cater to this. Artificial intelligence (AI), online learning and breakthrough technologies like virtual and augmented reality (AR/VR) already play an increasingly important role. They will all become more integrated into the way we study and learn over the next decade.
So, here’s our look-ahead to what I believe will be the dominant trends in education and educational technology (EdTech) by 2035. It may seem a long way away, but understanding them now will likely help us prepare for a future that, thanks to technology, will look very different than today.
1.Immersive Virtual Learning Environments
By 2035, the distinction between the physical and digital worlds will be increasingly blurred, and this is as true in education as anywhere. While I am sure many children and teenagers will still be attending brick-and-mortar school, alternatives will be well established for those who can’t, as well as for adults and lifelong learners.
VR and AR technology will be far more accessible than it is today, with lightweight and affordable devices making it easy for anyone to interact with tutors and fellow learners as if they were in the same room. Highly immersive virtual classrooms and campuses will mean we can participate in sophisticated simulations, engage in complex scientific experiments or explore ancient civilizations first-hand.
The maturing of technologies that exist today will democratize access to education for those who aren’t fortunate enough to live in areas with good schools and colleges. However educators will face the challenge of balancing this with concerns such as increased social isolation and the impact of extended screen-time on developing minds.
2.AI-Driven Adaptive Learning
AI is going to change education (and everything else) in many ways, but over the next ten years, one of the most profound effects will be the rise of personalized learning. As the number of learners in both traditional classrooms (particularly in the developing world) and online environments climbs, teachers will have access to tools that accurately assess abilities and differentiate between learning styles to create hyper-personalized curriculums tailored to individuals’ requirements.
Today’s AI tutoring platforms will evolve into flexible AI mentors, able to understand psychological states and behavioral patterns to determine the best teaching strategies and even provide emotional support and encouragement. Students will have access to insights derived from biometric data to help them recognize the best time to learn and when they should rest. Adaptive gamification will challenge learners to improve themselves by dynamically engaging and assessing them throughout the education process, perhaps putting an end to the stress-inducing routine of cramming for end-of-term exams.
Personalization at this level has the potential to help us learn better and attain better educational outcomes. However, there will also be big challenges around privacy and questions over the role of human teachers as they find their role transitioning from information providers to learning facilitators. Biased data could lead to learners being inaccurately assessed, and care must be taken not to overlook the importance of human oversight and mentorship.
3.Neurotechnology And Accelerated Learning – Hacking The Human Brain For Better Learning
Here’s where things get very science fiction. So, brain-computer interfaces (BCIs) are in development today – the most famous example being Elon Musk’s Neuralink experiments. Don’t worry; we probably won’t all have to have chips implanted in our heads to benefit, though, as non-invasive forms of BCI have also been in development for some time.
The first use cases in education are likely to involve assisting students with disabilities, enabling them to control devices with thoughts. This will enhance their ability to communicate and take part in learning activities.
Within ten years, they could also be used to understand the brain’s learning processes better, potentially speeding up our ability to ingest, retain and recall information. By monitoring the electrical feedback generated by the brain, researchers believe it may be possible to optimize our ability to learn information and even develop skills such as playing a musical instrument.
Will this really be mainstream within ten years? Well, a lot depends on the outcome of research that’s going on today. And just as importantly, it will come down to how society is able to answer questions around the ethical and security implications of developing technology that can literally read our thoughts!
4.A Lifetime Of Learning
The concept of a “job for life” might have seemed normal to our parents’ generation, but it’s obsolete today. Students graduating ten years from now will be under no illusion that they are equipped with the skills and knowledge they will need for a lifelong career. The accelerating pace of digital transformation will make it necessary for those who want rewarding careers to adapt to new models of ongoing, continuous education. Education systems will adapt to support this, offering more courses that will involve on-the-job training and opportunities for upskilling.
It’s already becoming normal for big companies like Amazon to offer degree-level apprenticeship programs, and this will become more common as employers seek to develop workforces equipped with the skills they need. Opportunities will involve online learning, modular learning and the type of immersive virtual learning discussed elsewhere in this article. Micro-learning and nano-learning will deliver education in bite-sized chunks, capable of being rolled out on a “just-in-time” basis to meet the changing needs of industries and professions. To cater to this, education providers will offer subscription services, allowing us to dip in and out of schooling in accordance with our personal needs. While there will always be a need for STEM education, with computers becoming increasingly proficient at technical tasks, more learning will be focused on human-centric “soft” skills that will increase our chances of remaining relevant in the era of AI and automation.
5.Online Learning Gains Ground
According to Research and Markets, the online education landscape is set to become a $319 billion industry by 2025.
The three major benefits of online learning compared to offline are: cost, convenience, and scale.
And scale – the ability of one incredible educator to reach an unlimited number of students – has massive potential for raising the quality of education as well
But as often happens in the education space, cost may end up being the deciding factor.
It’s significantly cheaper to take an online course than it is to enroll in a traditional four-year college.
Also, satisfaction rates for people that take online courses are high.
In fact, BestColleges.com’s Online Education Trends Report states that 94% of students who take online courses are satisfied with the experience.
6.An Ageing World
People are living longer – and working longer too. As a result, universities will need to support lifelong learning for those looking to upskill or pivot careers later in life.
Expect more demand for flexible, modular learning pathways that suit adult learners and professionals.
7.Labour Market Disruption
Automation and AI are transforming job markets across the globe. Universities will play a crucial role in reskilling the workforce, offering more practical, career-oriented programmes that respond to real-time labour market needs.
8.Skills Mismatch
A growing gap is emerging between what employers need and what graduates offer. Institutions must work closely with industry to ensure programme content remains relevant – and that students graduate with adaptable, future-ready skills
9.Rapid Urbanisation
More people are migrating to cities for jobs and education. To stay competitive, universities need to offer flexible delivery models, such as hybrid and online programmes, that meet students where they are.
10.Stricter Immigration Policies
Tighter regulations – particularly in high-income countries – are affecting global student mobility. Institutions must make the international application process more transparent, supported and student-friendly to remain attractive.
11.Shifting Global Economic Power
Emerging economies are becoming drivers of growth. As a result, these markets will influence the global demand for higher education – and require new strategies for student recruitment and programme delivery.
12.Capacity Imbalance
While emerging economies face growing demand from younger student populations, high-income countries often have surplus capacity. This opens up opportunities for transnational education partnerships and cross-border enrolment strategies.
13.Budget Pressures
With public funding under strain, universities are expected to generate more of their own income. This increases the pressure to grow enrolments, innovate academically and operate more efficiently.
14.WHAT TO EXPECT
By 2030, global higher education enrolment is projected to increase by nearly 120 million students, with more than 2.3 million being internationally mobile.